“In maart organiseerde Aby2000 (Abessijnen en Somali’s rasvereniging) een workshop TTouch voor katten. De dag werd gegeven door Ingrid Mus-Huijsman van GoedBeterBeest en vond plaats in het asiel in Klarenbeek. Het was een zeer inspirerende en goed georganiseerde dag!
We startten de dag met een stukje theorie over TTouch. TTouch is een zachte aanraking, waarbij je echt in contact gaat met het dier. Het is ontwikkeld door Linda Tellington-Jones. De tweede T in TTouch staat voor ’trust’, vertrouwen. Bij het toepassen blijf je reageren op de (vaak subtiele!) lichaamstaal van het dier. Hierdoor ontstaat het vertrouwen waarin er ruimte komt voor een nieuwe ervaring.
Er zijn verschillende soorten TTouches: circulaire, strijkende en liftende bewegingen. Met de vingertoppen, achterkant van de hand of hulpmiddelen als veren of stokjes met een zacht bontje. Net dat wat het dier aangeeft prettig te vinden. Het effect van TTouch is breed. Het werkt genezing bevorderend, kalmerend, bewustmakend… Het dier komt beter in zijn vel! Wat ik zelf (als voormalig fysiotherapeut) een hele mooie beschrijving vond was: ‘TTouch is not a massage but a message’. Naast de aanrakingen maakt TTouch ook gebruik van grondwerk en bandages. Onze workshop stond in het teken van de basis van de aanrakingen.
Na de inleiding en het oefenen van een aantal TTouches op elkaar gingen we het geleerde met de poezen in het asiel in praktijk brengen. Ikzelf maakte meteen contact met een klein en mager persje. Zij had duidelijk geen zin in aanrakingen. Ze draaide zich om, verstarde en tongelde (dit is het kort uitsteken van de tong, een signaal van spanning). Ook met de stokjes met zachte uiteinden en de veertjes vond ze de aanrakingen lastig. Er waren ook katten die het meteen heerlijk vonden alle aandacht en erg enthousiast werden. Een van de andere deelneemsters was in contact gegaan met een kat die zich ver achter in een hokje had verschanst.
Na deze korte eerste sessie kwamen we weer bijeen om de ervaringen te bespreken en een paar nieuwe TTouches werden geïntroduceerd. Daarna gingen we opnieuw aan de gang. En wat een veranderingen waren er in deze korte tijd al zichtbaar! Het persje vond de aanrakingen nu wel oké, ik was erbij op de grond gaan zitten en ze kwam zelfs even op schoot zitten! De bange kat verstopt in het hokje durfde zich om te draaien en zijn neus er even uit te steken.
De meeste deelneemsters zijn er ook thuis actief mee aan de slag gegaan. Een aantal ervaringen: “Ik ben sinds zaterdag begonnen met een kat die angstig is geworden voor vreemde mensen te TTouchen. Eerst liep hij steeds weg maar sinds vanmorgen is hij niet meer weg te slaan.” “Veel dingen die ik eerst onbewust deed doe ik nu bewuster en hopelijk beter waardoor de communicatie met mijn harige huisgenoten beter gaat.” “Ik zie duidelijk een verandering bij een van mijn katers. Hij is helemaal geïntegreerd in de groep en durft zich te ontspannen, zelfs nadat hij even schrok van een andere kat gaat hij weer verder waar hij gebleven was.”
Ikzelf had een mooie ervaring met het inzetten van TTouch bij wondgenezing. Mijn kater Abel had van de zomer een grote hotspot in zijn nek. Hij vond het behandelen met de Bach Rescue spray niet erg prettig. In kleine stapjes met TTouches mocht ik uiteindelijk de wond meerdere keren per dag verzorgen en inmasseren of sprayen was geen probleem meer. Hij kwam zelfs naar me toe als ik hem er voor riep. De wond genas in korte tijd.
Ook met mijn hond Lotte, die erg heftig reageert op andere honden, ben ik aan de slag gegaan met TTouch. Na een paar individuele sessies bij Ingrid laat Lotte echt grote veranderingen zien: ze valt minder uit en herstelt ook veel sneller na een incident.
Voor mij is TTouch echt een mooie en waardevolle manier om in contact te gaan met je kat of hond (of paard, konijn, varken…). Door het open en met andere ogen kijken naar het dier en ervaren wat de aanraking doet ontstaat er ruimte voor groei. Wat is er op dit moment, wat gebeurt er, zonder oordeel, conclusie of dat er iets anders moet. En daardoor ontstaat er juist ruimte voor verandering, ontspanning. Daarnaast is het ook nog heel leuk om te doen!”
Lisette en Abel en Lotte