Experimenteren kun je leren

Hoe TTouch je eigenlijk een blauwtongskink?!

Heel regelmatig ontmoet ik mensen bij mijn workshops of individuele sessies die het graag ‘goed willen doen’. Soms gaat dat zelfs zo ver, dat ze tijdens het oefenen en experimenteren enorm gehinderd worden in hun handelen door dit verlangen om het goed te willen doen. Ze durven dan niet of nauwelijks iets te proberen, te bang om het ‘verkeerd’ te doen. Te bang om onder de maat te presteren. En dat raakt me altijd. Want ooit was ik ook zo.

Toen ik mijn opleiding tot TTouch practitioner deed, kwam ik mijzelf regelmatig tegen. Ik ben iemand die ‘het graag goed’ (of eigenlijk beter nog dan gewoon goed) wil doen. Iemand die ervan houdt dat er een duidelijke opdracht gegeven wordt, een vastomlijnd doel bepaald is en het liefst ook nog met aanwijzingen op welke manier je dat dient te bewerkstelligen. En dat alles past zo niet binnen de Tellington TTouch methode. Bij TTouch staat niets vast, zijn er geen kant-en-klare oplossingen, geen vastomlijnde volgorde, is de TTouch die je gekozen hebt niet de ‘goede’ of de ‘verkeerde’. Nee, bij TTouch word je geacht om te proberen (en dus fouten te maken!) en al doende de antwoorden te vinden. Antwoorden die niemand je van tevoren kan geven, maar die je alleen zelf, samen met het dier, kunt vinden.

It depends

Lange tijd heb ik daarmee geworsteld. Als er tijdens de opleiding door één van de studenten een vraag gesteld werd, was het antwoord bijna altijd “it depends” (“dat hangt ervan af”). Het duurde niet lang voordat ik lichtelijk geïrriteerd dacht “lekker makkelijk, zo kan ik ook een opleiding geven”. En als je weet hoe vaak ik nu zelf dit antwoord geef… 🙂 Het is ook vaak het enige passende antwoord. Er zijn zo ongelofelijk veel factoren die een rol spelen bij de interactie met je dier. Het dier zelf, het ras, de mens, de situatie, het doel, de mogelijkheden, de wensen, etc., etc.

Gelukkig kan een TTouch practitioner je wel leren hoe je zelf op zoek kunt gaan naar de – voor jou en je dier best passende – antwoorden. Hij of zij leert je je dier beter kennen, leert je vaardigheden, leert je te vertrouwen op je gevoel, leert je om te experimenteren, en leert je wat je kunt doen als niets lijkt te lukken.

Just do the work

Bij TTouch gaat het er niet om dat je het ‘goed’ of zelfs ‘perfect’ doet, het gaat erom dát je het doet. Met gevoel en respect voor het dier waarmee je werkt. En of je 1 ¼ cirkeltje dan perfect rond is, je wel de goede kant op draait, of de juiste TTouch gekozen hebt, maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. Zelfs als je de techniek niet perfect uitvoert, is hij nog steeds effectief. En gelukkig zijn onze dieren vaak heel vergevingsgezind. Luister naar en houd rekening met hun feedback en je zult merken dat het lukt. Just do the work!

Tekst: Ingrid Mus-Huijsman, Tellington TTouch® Practitioner (P2) voor gezelschapsdieren bij GoedBeterBeest in Apeldoorn.

GoedBeterBeest biedt individuele begeleiding, groepsworkshops en op maat gemaakte cursussen. Op verzoek kunnen ook cursussen of workshops voor besloten groepen georganiseerd worden.
Kijk op www.goedbeterbeest.nl of informeer naar de mogelijkheden via info@goedbeterbeest.nl.