TTouch bij katten

Tellington TTouch® – wat is het en wat kun je ermee?
Raccoon TTouch op de pootjes ter voorbereiding op nagels knippen
Raccoon TTouch op de pootjes ter voorbereiding op nagels knippen

Tellington TTouch: het klinkt misschien moeilijk, maar ieder mens kan het leren voor zijn eigen kat! Met deze eenvoudig toepasbare aanrakingstechniek kun je de onderlinge band tussen jou en je kat enorm versterken. TTouch is als een non-verbale taal, een taal die iedere kat direct begrijpt. Of het nou een fantastische, makkelijk te verzorgen huiskat is, een eigenzinnige diva of een gekwetste herplaatser ‘met rugzakje’. Hyperactieve katten hervinden hun rust, verlegen katten leren er meer op uit te gaan en agressieve katten worden vriendelijker en makkelijker in de omgang. TTouch beïnvloedt zelfs meer dan het gedrag alleen: het verbetert ook de gezondheid en het welzijn van katten, bevordert het genezingsproces, ondersteunt dieren tijdens het herstel van letsel, bij ziekte en na operatie en geeft kracht bij het ouder worden. Wanneer je je kat regelmatig TToucht, ondersteun je niet alleen zijn gezondheid, je helpt ook actief acute of chronische ziekten te voorkomen en je verhoogt de levensverwachting van je kat.

Het ontstaan

Linda Tellington-Jones is midden jaren ’70 de grondlegster van een unieke, respectvolle manier van werken met paarden. Het begon met een combinatie van ongewone bewegingen van de ledematen en langzame leidoefeningen, gebaseerd op het ‘bewustzijn-door-bewegingsprincipe’ van dr. Feldenkrais. Bewegingen die zorgden voor een nieuw bewustzijn in het lichaam, waardoor de paarden zelfverzekerder en meer ontspannen werden. Ongeveer 10 jaar later werden de Tellington TTouches® aan de methode toegevoegd: de zachte aandachtige aanrakingen waarbij de huid in cirkels wordt bewogen. Linda experimenteerde jarenlang met allerlei variaties in druk, afmeting en snelheid van de cirkels om tot de TTouches te komen zoals wij deze nu kennen. Al gauw bleek de methode niet alleen bij paarden toepasbaar te zijn, maar bij alle dieren. Van honden, katten en konijnen tot leeuwen, dolfijnen, vogels, reptielen en ook mensen.

Respect, een belangrijke pijler binnen de TTouch

Respect voor het individu, voor individuele grenzen, mogelijkheden en behoeften. We focussen op de mogelijkheden, niet op de beperkingen van het dier waarmee we werken. We luisteren naar de feedback van het dier en we doen ook iets met deze informatie. Onder begeleiding van een goede TTouch Coach of Practitioner kun jij zelf de signalen van jouw dier leren herkennen en er zorgvuldig op inspelen. Ieder individu is uniek en zal op zijn eigen unieke wijze benaderd moeten worden. Samen gaan we op zoek naar wat het beste werkt voor dit dier, op dit moment in deze situatie. Vanwege deze individuele benadering zijn er binnen TTouch geen pasklare oplossingen. Al doende vind je, samen met je dier, de antwoorden. Als je zo respectvol met een dier omgaat, zal dat zorgen voor vertrouwen. Vertrouwen van het dier in zichzelf maar ook vertrouwen in jou als begeleider. En op basis van dit vertrouwen kan een hechte band tussen mens en dier ontstaan.

Wat doet TTouch?

De TTouches bestaan uit zachte, aaneengesloten, cirkelende aanrakingen en liftende en strijkende bewegingen op de huid. Het doel van de TTouches is het stimuleren van de functie van de cellen en het (her)activeren van de aangeboren intelligentie van de cellen. Dieren die geTToucht zijn, passen zich makkelijker aan onbekende omgevingen en nieuwe situaties aan. Dit gegeven is vooral van belang voor een dier dat geïntroduceerd wordt in een nieuwe thuissituatie of bij een onbekend persoon of dier, of die stress ervaart tijdens shows, wedstrijden, in de trimsalon of bij de dierenarts. De TTouches versterken het zelfvertrouwen en leren een dier na te denken en bewuste keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Met slechts een paar minuten TTouch per dag, zal je kat zowel lichamelijk als geestelijk lekkerder in zijn velletje komen te zitten. Het algehele stressniveau daalt, hij zal minder snel en minder heftig op veranderingen en prikkels van buitenaf reageren en hij zal gelukkiger zijn.

Voorbeelden wanneer TTouch kan helpen

Voor mensen die dagelijks professioneel met dieren werken, zoals dierenartsen of dierenartsassistenten, asielmedewerkers, trainers, fokkers of trimmers is kennis van TTouch een waardevolle aanvulling op hun vaardigheden. In korte tijd kunnen zij een dier helpen kalmeren en zal de behandeling of het onderzoek minder stressvol zijn en minder tijd in beslag nemen. Als je tijdens een kattenshow even de tijd neemt voor een paar TTouches, zal je kat rustiger en meer ontspannen op de showtafel staan en niet meer als een angstig balletje in elkaar gedoken zitten blazen. De keurmeester zal aangenaam verrast zijn omdat de kat makkelijker hanteerbaar is en dat heeft uiteraard weer een positief effect op de beoordeling. Wanneer ook de keurmeester en steward TTouch weten te gebruiken, wordt het voor de showkat helemaal een aangename ervaring. Problemen met vachtverzorging en nagels knippen kunnen ook met TTouch verholpen worden. Met wat geduld en behulp van de juiste TTouches kunnen zelfs de moeilijkste katten leren om een kam- of knipbeurt te accepteren. Ook onderlinge spanning in de cattery kun je verminderen met TTouch. Het is niet nodig – maar het mag uiteraard wel! – om iedere dag iedere kat te TTouchen om meer rust in de groep te krijgen. Het TTouchen van één kat per dag heeft al direct een positieve uitwerking op de overige katten. Door iedere dag een andere kat te kiezen, komen ze vanzelf allemaal een keer aan de beurt.

Zelf leren?

TTouch leren toepassen zorgt niet alleen voor meer welzijn en plezier, het legt ook de basis voor een veel hechtere band gebaseerd op vertrouwen tussen mens en kat. TTouch biedt zoveel meer dan aaien alleen! Eén van de mooie dingen aan TTouch is dat je de verschillende aanrakingen niet in een specifieke volgorde hoeft te doen om toch succesvol te zijn. Ook anatomische kennis is niet vereist. Echt iedereen kan het leren. Bij een workshop of een individueel consult van een gecertificeerd TTouch® Practitioner leer je hoe je zelf aan de slag kunt met TTouch en hoe en wanneer je de TTouches bij je eigen kat kunt gebruiken. Leer ook hoe jij je kat kunt helpen te genieten van een gezonder, gelukkiger en langer leven!

Tekst: © Ingrid Mus-Huijsman, Tellington TTouch® Practitioner (P2) voor gezelschapsdieren bij GoedBeterBeest in Apeldoorn.
Foto’s-Christa Balk.

GoedBeterBeest biedt individuele begeleiding, groepsworkshops en op maat gemaakte cursussen. Op verzoek kunnen ook cursussen of workshops voor besloten groepen georganiseerd worden.
Kijk op www.goedbeterbeest.nl of informeer naar de mogelijkheden via info@goedbeterbeest.nl.