Heart Hug TTouch voor J.

In de voorjaarsvakantie mocht ik 5 kinderen in de leeftijd van 7 t/m 17 jaar ontvangen voor een TTouch workshop. Deze kinderen leven met elkaar in hetzelfde gezinshuis omdat zij – om diverse redenen – niet bij hun biologische ouders kunnen wonen. K. verwelkomde deze kinderen in haar huis en biedt ze een veilig thuis. Iedere schoolvakantie neemt zij samen met de kinderen, hun 3 honden en 2 mensen die bij het gezinshuis werken, deel aan een kind-hond-workshop.

Tijdens deze workshop leerde ik ze onder andere verschillende TTouches. Ze probeerden ze op zichzelf, elkaar en natuurlijk de honden. Hoewel aanraken of aangeraakt worden niet voor iedereen (zowel de mensen als de honden) zo eenvoudig is om te doen of accepteren, was iedereen in staat om in zijn eigen tempo en binnen zijn eigen mogelijkheden te ervaren wat TTouch is. Heel mooi om te zien.

Aan het eind van de workshop liet ik ook de Heart Hug TTouch zien. “Hoe doe ik deze TTouch bij de hond?” vroeg J. (de jongste van het stel) me. “Niet”, antwoordde ik. De jongen was duidelijk teleurgesteld en keek een beetje beteuterd. Ik legde uit dat dit een extra speciale TTouch is om jezelf te helpen. Het kan je helpen om je beter te voelen wanneer je bijvoorbeeld wat nerveus bent. “Of als je bang bent?”, “of boos?”, “of verdrietig?”, “of ongerust?”, vroegen de kinderen. “Ja, ja, ja, precies! In al die situaties kan deze TTouch je helpen te kalmeren” legde ik uit. J.’s gezicht fleurde weer helemaal op.

Een dag na de workshop ontving ik van K. een bericht. Ze liet me weten dat de kinderen heel erg van de workshop hadden genoten en dat ze zich verheugden op een TTouch vervolgworkshop in een volgende vakantie. Ze vertelde me ook nog iets anders. J. had een begeleid bezoek met zijn vader gehad. Deze bezoeken vindt hij altijd erg spannend. Vandaag had hij echter de Heart Hug TTouch tijdens het bezoek gedaan en dat had hem geholpen! Ook had hij uitgelegd aan zijn vader waarvoor het was.

Ontroerd en met tranen in mijn ogen las ik deze ervaring van J. Het maakt me zó dankbaar dat ik deze geweldige methode mag doorgeven. Dat de levens van mensen en dieren er een stukje lichter en mooier door worden. Wauw!

NB deze ervaring is gedeeld met toestemming van J. en van K.