TTouch connector

recept voor succesBinnen Tellington TTouch training maken we graag en vaak gebruik van hulpmiddelen. De intentie is steeds om het leven van dier en mens aangenamer te maken. Een hulpmiddel dat ik heel regelmatig inzet tijdens mijn lessen is de TTouch connector. Deze in lengte verstelbare lijn wordt op 2 plekken aan het tuig bevestigd: voor op de borst en bovenop achter de schouderbladen. Aan de lijn zit een extra gedeelte waar de connector-lijn doorheen kan glijden en waaraan je een gewone lijn kunt bevestigen. De 2 bevestigingspunten aan het tuig icm het glijdende gedeelte zorgen ervoor dat de druk over de voor- en achterkant van het tuig wordt verdeeld.

trekken aan de lijn

Wanneer je hond erg trekt aan de lijn of als hij probleemgedrag vertoont wanneer hij aangelijnd is, is de TTouch connector een fijn hulpmiddel. Doordat de druk verdeeld wordt, verdwijnt de oppositiereflex*. De noodzaak om te trekken is er niet meer. Ook ervaart de hond meer bewegingsvrijheid, zeker als je een wat langere riem aan de TTouch connector bevestigt. Je hond krijgt letterlijk meer ruimte om te beslissen waar hij loopt. Dat geeft hem meer controle wat weer leidt tot meer (zelf)vertrouwen.

recept voor succes

Met alle hulpmiddelen is het zo, dat het succes ervan bepaald wordt door meerdere factoren. Simpelweg de TTouch connector vastklikken en verder alles hetzelfde doen als voorheen zal wel een beetje resultaat geven, maar lang niet zoveel als wellicht mogelijk is. Onderschat de invloed van je eigen houding en mindset bijvoorbeeld niet. Heb een plan, een positief plaatje in je hoofd, een kalme en zelfverzekerde lichaamshouding. Honden zijn hier erg gevoelig voor. Management is ook van belang. Probeer moeilijke situaties te voorkomen door te anticiperen, door slimme keuzes te maken, door kleine aanpassingen in je routine doen. Ga oefenen. Het liefst eerst in situaties waarin je bij voorbaat weet dat je hond en jij succesvol zullen zijn. Door dit succes te ervaren, kan op dat gevoel worden teruggevallen in moeilijker situaties. Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Niet alleen tijdens de wandeling, maar juist ook daarvoor en daarna. En op momenten dat het er niet toe lijkt te doen. Het is ongezond en onaangenaam als een zenuwstelsel altijd aan staat, altijd alert is. Doe regelmatig TTouch lichaamswerk om het zenuwstelsel te resetten. Om rust te creëren, om te (leren) ontspannen.

Heb je dan ook nog een beetje geduld en kun je mild zijn naar je hond en naar jezelf als het allemaal niet in één keer perfect gaat? Dan heb je het perfecte recept voor een positief resultaat!

Vind je het fijn om ondersteuning te krijgen bij bovenstaande stappen? Mail, app of bel me; ik help je graag op weg.

* De oppositiereflex is het fenomeen dat je harder gaat trekken zodra je weerstand voelt.