Spelen met FreeWork materiaal

Soms gaan honden spelen met het materiaal dat gebruikt wordt in het FreeWork parcours. Ze nemen het in de bek, schudden ermee of komen ons ermee uitdagen om mee te spelen. Of ze gaan erin bijten of erop kauwen. Dat kan verschillende redenen hebben.

overprikkeling

Er kan materiaal in het FreeWork liggen dat deze reactie uitlokt. We zien dat bijvoorbeeld nogal eens met ballen. Er zijn honden die helemaal hyper worden als ze alleen al een bal zien. Laat staan dat er een hele bak vol ballen is waar ze doorheen kunnen banjeren. Voor zulke honden is het gewoon niet zo handig om een dergelijk item te gebruiken in het FreeWork. We willen namelijk juist meer rust genereren, niet meer opwinding. Verwijder het object dat voor onrust zorgt en laat de hond lekker verder gaan met alle andere materialen die er liggen.

Het kan ook zijn dat er teveel verschillende materialen in het FreeWork parcours liggen. Een soort overkill aan informatie voor de hond. Er zijn teveel prikkels ineens om te verwerken en dat lukt dan even niet. Een simpele oplossing is een aantal objecten uit het FreeWork verwijderen zodat er veel minder input tegelijkertijd is. De hond is nu vaak weer in staat om de overgebleven materialen te gaan onderzoeken zonder overprikkeld te raken.

Een andere reden kan zijn dat de hond al overprikkeld is op het moment dat hij start met het FreeWork. Bijvoorbeeld omdat het onweert en hij daar bang voor is, of omdat hij net terug is van een lange wandeling, of omdat hij eerder op de dag al naar de hondenschool is geweest. Is zo’n geval kan het zijn dat het FreeWork de hond helpt om wat opwinding kwijt te raken. Misschien door zich af te reageren op het materiaal door erin te bijten of ermee te schudden. Na korte tijd zou je dan moeten zien dat de hond kalmer wordt en steeds minder behoefte heeft de dingen in zijn bek te nemen en steeds meer zijn neus gaat gebruiken en de rest van het parcours gaat ontdekken.

Als dat niet gebeurt, als de spanning en de opwinding blijven of zelfs groter worden, is het vermoedelijk niet het allerbeste moment om FreeWork te doen voor je hond. Lekker uitrusten is nu waarschijnlijk een betere optie. Stop met de sessie, geef je hond wat lekkers om op te kauwen en zorg ervoor dat er een fijne, rustige ligplek voor hem is waar hij zich kan terugtrekken.

coping strategie

Ook zien we dat honden met het materiaal gaan spelen of erin bijten als ze het even moeilijk hebben. Misschien zien, ruiken, of horen ze iets wat ze niet kennen of spannend vinden. Het spelen of bijten is dan een coping strategie, een hulpmiddel om met een lastige situatie om te gaan. Dit is voor ons heel leerzaam. We weten waar de hond blijkbaar moeite mee heeft én op welke manier hij zichzelf helpt om daarmee om te gaan. Van deze informatie kun je gebruik maken bij uitdagingen in het dagelijkse leven. Het bijten of spelen duurt in deze gevallen meestal niet lang. Wanneer de spanning daalt, is de behoefte om te spelen of kauwen vaak weer weg. Soms is het eenmalig, soms gebeurt het wat vaker tijdens de sessie. Dat hangt een beetje af van hoe spannend de hond het vindt.

tijd voor rust

De meest voorkomende reden voor spelen en bijten is echter dat de sessie klaar is voor de hond. De hond heeft met zijn zintuigen zoveel informatie vergaard dat er gewoonweg niets meer bij kan. Alle prikkels moeten eerst verwerkt gaan worden voordat er weer nieuwe input bij kan. Een goed moment dus om de sessie te beëindigen en je hond lekker te laten uitrusten op zijn favoriete plekje eventueel met iets lekkers om op te knagen.

Op de foto zie je pup Liv, kauwend op een cupcake vormpje. Na 1 ronde in het FreeWork bleek een 2e ronde teveel van het goede te zijn. Haar koppie zat nog helemaal vol van alle indrukken die ze in de 1e sessie had opgedaan. We hebben de 2e sessie dus direct weer beëindigd en haar met een heerlijke kluif in haar bench gelegd zodat ze alles eens rustig kon laten bezinken.

Zie jij je hond in het FreeWork (meestal ineens) fanatiek of overdreven blij gaan spelen? Of pakt je hond (meestal ineens) de materialen in zijn bek om er eens lekker op te gaan kauwen? Grote kans dat het voor dat moment even klaar is met FreeWork en tijd is voor pauze.

hulp nodig?

Wil jij samen met je hond gaan ontdekken hoe leuk, leerzaam en functioneel FreeWork is? Maak dan eens een afspraak voor een FreeWork workshop of privéles. Ik help jullie graag op weg!