TTouch voor senioren

Ouderdom komt met gebreken. Niet alleen bij mensen, maar ook bij onze dieren. Opstaan of gaan liggen of zitten gaat niet meer zo soepel, pijnlijke gewrichten door artrose, rugpijn door spondylose, stijve spieren; allemaal veelvoorkomende ouderdomskwaaltjes. Met TTouch kunnen we de artrose en spondylose (helaas!) niet oplossen maar we kunnen er wél voor zorgen dat het dier zich zo comfortabel mogelijk in zijn lijf voelt.

Om een pijnlijke poot te ontzien, wordt deze vaak niet meer (volledige) belast. Een ander deel van het lichaam moet dit opvangen. Dat betekent: risico op overbelasting van het deel dat nu extra hard moet werken. Door dit overbelaste deel van het lichaam regelmatig te TTouchen, zorg je ervoor dat opgebouwde spanning verdwijnt, spieren weer soepel worden en alle weefsels in optimale conditie blijven. De Abalone TTouch – een circulaire TTouch waarbij de hele handpalm de huid in 1 ¼ cirkel beweegt – is daar bijvoorbeeld heel geschikt voor.

In veel gevallen kun je ook de pijnlijke poot zelf TTouchen. Heel zachte Raccoon TTouches of Python Lifts kunnen helpen om de pijn te verlichten en weer een aangename sensatie in de poot te geven. Soms is het echter te pijnlijk, of is het dier te bang dat het pijnlijk zal zijn, om de poot zelf te TTouchen. Een goed alternatief is dan de andere poot TTouchen. Het lichaam is namelijk zo intelligent dat het de informatie gewoon kopieert naar de andere kant.

Wil jij ook leren wat jij kunt doen om je senior te ondersteunen tijdens het ouder worden? Kom dan op woensdag 28 februari 2018 naar Via Natura aan de Dorpstraat 40 in Beekbergen. Daar ben ik tussen 14:00u en 16:00u aanwezig om gratis tips en adviezen te geven wat je zelf kunt doen voor je hond om hem zo lekker mogelijk in zijn vel te laten zitten.

Uiteraard is het ook mogelijk om voor een ander moment een afspraak te maken om zelf een aantal TTouches te leren die jouw hond kunnen helpen.

Ingrid Mus-Huijsman
Tellington TTouch© trainer P2
GoedBeterBeest