Zo flexibel als Barbapapa

Ken je dat?

Dat je niet half zo flexibel bent als je graag zou willen? Ik ken dat gevoel wel degelijk. Een voorbeeld:
Ik sta in de keuken te koken, niet bepaald een van mijn grootste talenten. Als ik me echter concentreer, het recept volg en mij strak aan het tijdschema houd, lukt het me om een smakelijke maaltijd op tafel te zetten. Drie verschillende pannen staan op het fornuis. Om mij heen pruttelt het, sist het, reutelt de afzuigkap, piept de timer, bromt de ventilator van de oven. Ik heb alles min of meer onder controle.

Dan komt mijn man de keuken binnen met zijn telefoon aan zijn oor en vraagt of ik het er ook mee eens ben dat we de afspraak die we met vrienden hebben staan voor vrijdag verplaatsen naar zaterdag “want dan hebben we toch nog geen andere plannen”. Ik blokkeer volledig. Nadenken lukt niet meer, antwoorden gaat niet en zelfs doorgaan met koken is ineens onmogelijk. Door deze onverwachte onderbreking van mijn goed uitgedachte routine raak ik volledig uit balans. Van enige mentale flexibiliteit is op zo’n moment geen enkele sprake meer.

Flexibiliteit, of het gebrek daaraan, is zoals het voorbeeld hierboven al aangeeft, niet alleen een toestand van het lichaam. Het kan ook slaan op je mentale of emotionele staat. De mate van flexibiliteit is geen statisch gegeven. Ben je het ene moment nog in staat om je benen in je nek te leggen, je probleemloos aan te passen aan een veranderde situatie, of briljante oplossingen voor complexe problemen te bedenken, het volgende moment kan dat volledig anders zijn. We worden continu beïnvloed door allerlei interne en externe prikkels die ervoor zorgen dat ons vermogen om ons aan te passen, verandert. En dat geldt niet alleen voor mensen, maar dat geldt net zo goed voor onze dieren.

Gelukkig kun je flexibiliteit – zowel fysieke als mentale souplesse – trainen. Eén van de manieren waarop je dat kunt doen is door middel van TTouch grondwerk. Met behulp van lichte signalen leiden we het dier door en over eenvoudige hindernissen. Lichamelijke flexibiliteit en focus worden op deze manier verbeterd, wat leidt tot meer balans en (zelf)vertrouwen. Het dier leert bovendien zelf na te denken, bewuste keuzes te maken in plaats van enkel reflexmatig te reageren, en om te gaan met nieuwe situaties. Niet alleen het lichaam wordt hierdoor dus soepeler, ook mentaal wordt het dier flexibeler.

Ook het TTouch lichaamswerk draagt bij aan meer lichamelijke en geestelijke flexibiliteit. De zachte, aandachtige aanrakingen vergroten het lichaams- en zelfbewustzijn en spreken het zelfhelende vermogen van het lichaam aan. Het lichaam wordt uitgenodigd spanning los te laten waardoor ook mentale ontspanning mogelijk is. De ongewone bewegingen die we met de ledematen maken herinneren het lichaam aan zijn mogelijkheden en activeren ongebruikte of nieuwe zenuwbanen. Er ontstaat meer ruimte om te voelen, te bewegen en na te denken.

En weet je wat nou zo leuk is? Sinds ik volgens de Tellington TTouch methode met dieren werk, ben ik zelf ook veel flexibeler van geest geworden! Ik kan makkelijker met onverwachte situaties omgaan, ik bedenk sneller en creatievere oplossingen voor problemen en ik durf meer te experimenteren. Alleen in de keuken lukt het nog niet helemaal 😉

Tekst: Ingrid Mus-Huijsman, Tellington TTouch® Practitioner (P2) voor gezelschapsdieren bij GoedBeterBeest in Apeldoorn.

GoedBeterBeest biedt individuele begeleiding, groepsworkshops en op maat gemaakte cursussen. Op verzoek kunnen ook cursussen of workshops voor besloten groepen georganiseerd worden.
Kijk op www.goedbeterbeest.nl of informeer naar de mogelijkheden via info@goedbeterbeest.nl.