Een voorbeeldig consult

Famke ontspannen na TTouch
Famke ligt aan het einde van het consult met dichte oogjes rustig te slapen midden in de kamer.

Onlangs had ik een supermooi en waardevol TTouch consult. Een consult waarbij ik me een aantal jaren geleden waarschijnlijk vertwijfeld had afgevraagd wat ik toch fout deed, omdat alles wat we probeerden, leek te ‘mislukken’.

Famke is een jonge labrador die samen met haar begeleidster Laura een baan heeft als coach. Het is een vrolijke en vriendelijke hond die goed kan omgaan met mensen en dieren, je kunt haar aanhalen, ze neemt dankbaar voertjes van je aan en ze is goed in haar werk.

Aan het begin van het consult vraag ik Laura of ze bij Famke wil laten zien hoe het TTouchen gaat. Laura vraagt of Famke bij haar wil komen. Famke staat even stil en doet vervolgens een stapje achteruit. Ze tongelt en oogt ietwat ongerust. Geen probleem, misschien voelt ze zich nog niet helemaal op haar gemak vanwege de onbekende omgeving en heeft ze even wat tijd nodig. Weet je wat, we gaan eerst wat anders doen. We zullen haar eerst een bandage omdoen omdat ze daar altijd zoveel baat bij heeft. Maar Famke laat duidelijk merken dat ook dit geen goed plan is. Hijgen, een stap opzij zodat ze net buiten bereik van de handen met de bandage is.

Oké… we gooien het over een andere boeg. Doe haar maar even de riem om en dan lopen we naar de hal om daar eerst wat grondwerk te doen. Even iets compleet anders in een andere omgeving. Maar weer denkt Famke er anders over. Terwijl ze de riem normaliter zonder problemen accepteert, wil ze nu niet dicht genoeg in de buurt komen om hem om te kunnen doen. Ondanks dat Laura kalm en vriendelijk blijft, merk ik dat er een lichte twijfel bij haar ontstaat. Wat doe ik verkeerd, waarom lukt het niet, waarom ligt mijn hond niet compleet relaxt zoals de honden op de foto’s die ik altijd voorbij zie komen? En zoals al gezegd, zou ik vroeger ook lichtelijk in paniek zijn geraakt op dit punt: aanraken lukt niet, de bandage omdoen lukt niet, grondwerk lukt niet, wat nu?!

Ik vertel dat ik – zeker bij honden die goed zijn in hun werk als coach of als hulphond bijvoorbeeld – vaker zie dat honden het lastig vinden als ze zelf opeens in het middelpunt van de belangstelling staan. Als het er om gaat wat zíj willen, wat goed is voor hen. Dat het belangrijk is om geduld en vertrouwen te hebben en dat er voor iedere hond wel een manier te vinden is om ze te helpen bij dit proces. En precies op het moment dat ik dit zegt, loopt Famke naar het fleecetouw dat op het dressoir ligt. Ze geeft aan wat zij wil! Gauw sta ik op om haar het touw te geven. Dankbaar begint ze erop te kauwen en ermee te spelen.

Een paar minuten later vraagt Laura of Famke bij haar wil komen. Zonder aarzeling komt Famke nu naar haar toe. Laura doet een paar TTouches en vervolgens loopt Famke weer terug naar het touw. Korte tijd later vraagt Laura weer of Famke wil komen. En weer komt Famke direct. Ik adviseer Laura om na twee TTouches heel even haar hand stil te houden. Famke draait zich tijdens deze mini pauze om, maar loopt niet weg. Laura doet nog twee TTouches en houdt weer even haar hand stil. Famke blijft dit keer rustig staan. Ook wanneer Laura nog een aantal TTouches meer doet. Niet hijgen, niet tongelen, gewoon kalm en op haar gemak.

Een enorm mooi voorbeeld van hoe het TTouchen in de praktijk vaak gaat. Het gaat namelijk niet altijd – en zeker niet meteen – ‘goed’, de hond ligt niet na één TTouch met zijn ogen dicht ontspannen te slapen. Het is vaak een kwestie van geduld en experimenteren (welke TTouch, welke snelheid, op welke plek, hoe lang, etc.). Observeer je dier goed. Wat geeft deze aan? Hoe kan je iets makkelijker maken voor hem of haar? Welke invloed hebben je eigen houding, ademhaling en intentie? Lukt iets niet meteen, probeer dan gewoon iets anders. En lukt ook dat niet, probeer nog iets anders. Ga na een tijdje weer terug naar het eerste om te kijken of het nu wel lukt. En neem de tijd, las veel pauzemomenten in. Als je goed naar de signalen van je dier kijkt en er rekening mee houdt, zal je merken dat er steeds meer vertrouwen tussen jullie ontstaat. Jullie leren elkaar steeds beter begrijpen en het dier zal steeds meer durven proberen.

En dat is waar het bij TTouch om gaat. Respect, vertrouwen en samenwerken!

En Famke? Die lag aan het einde van het consult met dichte oogjes ontspannen te slapen midden in de kamer, net zoals “de honden op de foto’s” 😉

(met toestemming van Laura geplaatst)