Vuurwerkangst bij honden

Als jouw hond ook bang is voor vuurwerk ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in alles wat zijn angst mogelijk zou kunnen verminderen. Misschien ben je zelfs wel op zoek naar een wondermiddel om ervoor te zorgen dat jouw hond in de toekomst geniet van de jaarwisseling. Sorry dat ik je uit de droom moet helpen, maar zo’n wondermiddel bestaat niet. En de kans dat je hond Oud & Nieuw geweldig leuk gaat vinden, is ook niet heel groot. Maar gelukkig zijn er wel een heleboel dingen die je kunt doen om je hond te helpen om op een minder stressvolle manier de decembermaand door te komen!

combineren

Door verschillende methoden te combineren, is de kans dat er wezenlijk iets verandert in de beleving van je hond het grootst. Zonder training leert je hond nooit dat vuurwerk niet eng is, zonder de stress te verminderen zal je hond nooit in staat zijn om iets nieuws te leren en is training dus onmogelijk, zonder de lichamelijke spanning te verlagen zal je hond nooit geestelijk kunnen ontspannen, zonder goed management zijn de omstandigheden niet optimaal voor je hond om zich veilig te voelen. Ga dus op al deze gebieden aan de slag als je vuurwerkangst bij je hond wilt verminderen.

TTouch

Met de zachte aanrakingstechniek TTouch® help je stress bij je hond te verminderen en spanning los te laten. Zowel lichamelijke spanning als geestelijke spanning. Door regelmatig een paar minuten te TTouchen zorg je ervoor dat het algehele stressniveau van je hond omlaag gaat. Je hond zal daardoor kalmer, zekerder en soepeler zijn en daardoor minder gevoelig voor prikkels zoals vuurwerkknallen. Ook helpt het je hond om sneller te herstellen op het moment dat hij wel geschrokken is. De TTouches kun je bovendien in een stressvolle situatie toepassen om je hond gerust te stellen en te kalmeren.

bandage

Een ander waardevol hulpmiddel is de TTouch lichaamsbandage. Dit is een elastische band die losjes om het lichaam van de hond gebonden zit. De constante lichte druk heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Ook voelen veel honden zich veiliger tijdens het dragen van een bandage. Om ervoor te zorgen dat je hond inderdaad minder stress – en niet juist meer stress! – ervaart door het dragen van de bandage, is het wel van belang dat je de bandage op de correcte manier omdoet en dat je je hond er op de juiste manier aan laat wennen. Een alternatief voor de lichaamsbandage is het Thundershirt. Laat je begeleiden door een deskundige TTouch Practitioner zodat je de bandage of het Thundershirt op een verantwoorde wijze kunt inzetten.

extra ondersteuning

Voor extreem angstige honden zijn de TTouch aanrakingen en de TTouch bandage alleen wellicht niet voldoende om alle angst weg te nemen. Wel zijn het waardevolle aanvullingen om de stress in ieder geval te verminderen. Indien extra ondersteuning nodig is, kan TTouch prima gecombineerd worden met natuurlijke middelen zoals bijvoorbeeld Bach bloesems, homeopathie, kruiden of feromonen en met reguliere medicatie. Naast alle ondersteuning is het ook noodzakelijk om te gaan trainen zodat je hond leert dat harde geluiden en vuurwerk geen reden zijn om bang te worden. Ook goed management is van groot belang voor een rustige jaarwisseling.

zelf leren

Wil je leren hoe jij zelf de TTouch aanrakingen en bandage kunt gebruiken om je eigen hond te helpen? Meld je dan aan voor een workshop of een individueel consult en leer niet alleen over TTouch, maar ontvang ook nog eens vele tips en adviezen voor een minder stressvolle jaarwisseling!

Kijk in de agenda voor de data van de workshops of neem contact op via info@goedbeterbeest.nl om een individuele afspraak te maken.