Paard Galaxy heeft weer vertrouwen en is meer geaard.

Meestal werk ik met honden, maar af en toe krijg ik ook het verzoek of ik met een ander dier kan helpen.

Van Nicolle kreeg ik het volgende bericht: “Mijn paard Galaxy is een gevoelig, introvert dier. Heel betrouwbaar en op het oog een vrolijk en knuffelig dier. Maar ze verwerkt spanning van binnen en is eigenlijk niet zo’n dapper paard. De spanning zet zich nu ook vast in haar lijf wat zich uit in verzuring en stijfheid. Laatst wandelden we langs een straatje wat ze spannend vond. Na de hoek liepen we weer op de normale weg. Voor ons zie ik een auto de weg op draaien, niet te missen. Maar pas toen de auto gas gaf, schrok Galaxy uit haar bubbel van verwerking van dat vorige pad. Alsof ze echt van de wereld was. Ik wil haar graag meer kunnen begeleiden bij spanning en hoop met TTouch een handvat te hebben daarvoor.”

We hebben een afspraak gemaakt en ik ben 1x bij Galaxy op stal geweest. Een paard is natuurlijk wel weer even wat anders dan een hond of kat. Niet alleen een stuk groter, ze communiceren ook op een andere manier dan een hond of kat. Van de lichaamstaal van honden en katten weet ik heel veel, van een paard heel veel minder. En dat maakte dat ik me toch van tevoren even heb afgevraagd ‘kan ik dat wel?’, ‘ga ik het paard wel begrijpen?’ en zeker zo belangrijk ‘gaat het paard mij wel begrijpen?’.

Het antwoord bleek ja! De bekende uitspraak van Linda Tellington Jones ‘leg je hart in je handen en leg je handen op het dier’ bewees eens te meer dat als je op deze manier je verbindt met een dier, dat het dan gewoon klopt.

Galaxy liet heel duidelijk merken waar we moesten zijn, of waar liever even niet, welk soort TTouch de voorkeur had op een bepaalde plek, en welke juist minder gewaardeerd werd. Ze was subtiel maar duidelijk, heel vriendelijk en soms een beetje brutaal.

Na ca. 2 weken kreeg ik het volgende bericht van Nicole:

“Galaxy doet het echt supergoed! Ze is echt heel relaxed en de spierspanning is een stuk afgenomen. Zelfs de vijfjarige dochter van mijn vriendin kan erop, dat was eerst echt geen optie. Haar hele energie is weer rustig en vertrouwd! Alsof ze weer meer zelfvertrouwen heeft en geaard is. Ook haar vaste berijdster merkt een enorm verschil. Er is geen weerstand meer maar juist weer een diepe verbinding. Nu is er ook weer ruimte om aan de techniek te gaan werken. In de wei komt ze weer naar me toe om te knuffelen, zo fijn!”

Nicolle en Galaxy